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Nachruf

 

In Betroffenheit und Hochachtung vor seiner Persönlichkeit müssen wir Ihnen die traurige Mitteilung machen, dass Herr Prof. Dieter Treutter am Samstag, den 07.05.2016, verstorben ist. Er erlag einem Krebsleiden.

Mit Dieter Treutter verliert die Professur für Obstbau der Technischen Universität München in Freising-Weihenstephan ihren langjährigen Leiter, seine Mitarbeiter ihren fürsorglichen Vorgesetzten, zahlreiche Doktoranden ihren umsichtigen Betreuer, unzählige Studenten ihren engagierten Dozenten, die Wissenschaft einen profilierten Vordenker, der nie dem Mainstream gefolgt ist, sondern sich beharrlich den Themen widmete, die er aufgrund seines Sachverstands als relevant erkannte.

Dieter Treutter studierte von 1976-1982 Gartenbauwissenschaften an der Technischen Universität München. Nach dem Studium promovierte er am Lehrstuhl für Obstbau unter dem damaligen Leiter Walter Feucht über die die Rolle von Polyphenolen bei der Veredlungsunverträglichkeit von Süßkirschen. 1992 erwarb er die Venia legendi im Fach Obstbau mit seiner Habilitation über Phenole und ihre Bedeutung für Obstbauern und Konsumenten. Nach Auslandsaufenthalten in Spanien übernahm er 1999 die Leitung des Fachgebiets Obstbau der Technischen Universität München. Er wirkte in zahlreichen nationalen und internationalen wissenschaftlichen Organisationen als Mitglied oder Vorsitzender. Von der Corvinus-Universität Budapest wurde ihm die Ehrendoktorwürde verliehen. In unermüdlicher Beharrlichkeit, mit unerschöpflichem Engagement und unbegreiflicher Weitsicht festigte der die Gartenbauwissenschaften in Forschung und Lehre an der Technischen Universität München. Die Errichtung des Masterstudiengangs Horticultural Sciences in Kooperation mit namhaften europäischen Universitäten ist maßgeblich sein Verdienst.

Es gibt kaum einen zweiten Wissenschaftler, der wie Dieter Treutter außer in der Wissenschaft in der obstbaulichen Praxis beheimatet ist. Die Verknüpfung der Physiologie des Obstgehölzes mit den Anforderungen der obstbaulichen Praxis war es, die seine Vorlesungen anspruchsvoll und lehrreich zugleich machten. Unzählige Studenten hat er so für obstbauliche Themen sensibilisiert und ihnen das Rüstzeug für die weitere berufliche Entwicklung gegeben. Zahlreiche Doktoranden führte er ein in die Methodik wissenschaftlichen Arbeitens.

Dieter Treutter verlangte von niemandem mehr, als er sich selbst abverlangte. Sein Arbeitspensum verglich er stets mit dem eines Obstbauern: Dieser müsse jeden Samstag arbeiten, und wenn es nötig sei, auch am Sonntag. Vieles wirkte und bewirkte er im Vorborgenen. Bescheidenheit war eine seiner Tugenden.

Gerne wäre Dieter Treutter noch länger seiner beruflichen Passion nachgegangen. Selbst gezeichnet von seiner Krankheit wirkte er voller Zuversicht und Engagement am seinem Institut. Noch im April feierte er mit seinen Mitarbeitern seinen 60. Geburtstag.

Unser Mitgefühl gilt seiner Frau und seinen Kindern.

 In Dankbarkeit blicken wir zurück auf die Jahre, in denen wir mit Dieter Treutter zusammenarbeiten durften.  Wir werden ihm ein ehrendes Andenken bewahren, von dem zehren, was er uns fachlich wie menschlich vermittelt hat, und versuchen, uns sein Engagement für die obstbauliche Forschung zum Vorbild zu nehmen.

 

Obituary

 It is with great sadness that we must announce the passing of our friend and colleague Professor Dieter Treutter, who died on Saturday 07.05.2016 from cancer.

With his passing, the Associate Professorship of Fruit Science at the Technical University of Munich in Freising-Weihenstephan has lost its long-standing head, his colleagues their caring superior, many doctoral students their judicious advisor, and countless students their dedicated lecturer. The wider science community have lost a profiled mastermind, one who never followed the mainstream but was instead tenaciously committed to the issues which, through his scientific expertise, he recognised as pertinent.

Dieter Treutter studied Horticultural Science at the Technical University of Munich from 1976 – 1982. Following his studies he completed a doctorate at the Chair of Fruit Science under supervision from the former head, Walter Feucht, in the topic of grafting incompatibility in sweet cherry. In 1992 he gained the venia legendi in the subject of Fruit Science through his postdoctoral qualification in the topic of polyphenols and their significance to fruit growers and consumers. After time working in Spain, he was appointed the head of the Associate Professorship of Fruit Science at the Technical University of Munich in 1999. He was involved in numerous national and international scientific organisations as a member or as the chairman and was awarded an honorary doctorate from the Corvinus University in Budapest. With relentless perseverance, inexhaustible dedication and inscrutable wisdom, he anchored the horticultural sciences in research and teaching at the Technical University of Munich. The establishment of the master programme ‘Horticultural Sciences’, which runs in co-operation with a number of renowned European universities, can essentially be credited to his hard work.

There was hardly a scientist who was as comfortable in both the worlds of scientific research and in the practical field of fruit growing as Dieter Treutter. It was the connection between the physiology of fruit trees and the requirements from fruit growers that made his lectures both challenging and informative. He inspired countless students into the field of fruit science and gave them the tools they required to develop their education and careers further. He guided many PhD students through the methodology of scientific research.

Dieter Treutter demanded more from no-one than he did from himself. He always compared his workload with that of a fruit grower, who should work every Saturday and, when necessary, also on Sundays. He kept much of his work and many of his achievements quiet. Humility was one of his virtues.

Dieter Treutter was passionate about his career and what he could still achieve. Even during the illness, he worked optimistically and with commitment at his institute. In April he celebrated his 60th birthday with his work colleagues.

We would like to express our deepest condolences to his wife and children.

We are thankful as we look back on the years in which we had the pleasure of working with Dieter Treutter. We will honour his memory and draw on those things which he both professionally and personally imparted on us. His dedication to the fruit sciences has set for us an example that we will take with us into the future.

    

   

                                      

 

Curriculum vitae of  Dieter Treutter

  

Study

1976 - 1982 Horticultural Science at Technische Universität München (TUM) in Freising-Weihenstephan
Certificate: Diplom-Agraringenieur Univ.

Professional career

1982- 1985

Ph.D. student TUM Weihenstephan

10.05.1985

Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)

 

Title of the thesis: "Polyphenols in the bark of the graft union of cherry trees with respect to selection of compatible graft combinations"

1985- 1987

Post doc scholarship at the TUM

1987- 1999

Scientific assistant at the institute of Fruit Science, Technische Universität München (TUM)

1992

Postdoctoral lecture qualification
Title of the thesis:
"Catechins and proanthocyanidins - their impact for fruit grower and consumer"

1992

"Thurn- und Taxis" - award for contribution to progress in agriculture

1995- 2003

President of the German Society for Quality research on Plant Food (DGQ e.V.)

1995

"Paul Howe Shepard Award of the American Pomological Society for the paper entitled Characterization of Prunus avium L. varieties with phenolic compounds as the best paper appearing in Fruit Varieties Journal 1994"

1996- 1997

Sabbatical at the University Salamanca, Spain, Facultad de Farmacia, Inst. Chimica Analitica, Nutricíon y Bromatologia

1997-1999

Assistant Professor for Fruit Science

1998-2002

Member of the board committee of "Groupe Polyphenols"

since December 1999

Associate Professor and head of the Institute of Fruit Science, Technische Universität München, Center of Life Science, Weihenstephan

2004

Groupe Polyphénols Award